2024 PROJESİ 2024-2025 AKADEMİK YILI BAHAR DÖNEMİ ERASMUS+ PROGRAMLA İLİŞKİLİ OLMAYAN ÜLKELERLE HAREKETLİLİK -KA171 ÖĞRENCİ ÖĞRENİM HAREKETLİLİĞİ BAŞVURU İLANI – I ÇAĞRI

21 Ekim 2024 Pazartesi

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
Erasmus Koordinatörlüğü
2024 Projesi 2024-2025 Akademik Yılı BAHAR Dönemi
Erasmus+ Programla İlişkili Olmayan Ülkelerle Hareketlilik -KA171
(AB Üyesi Olmayan Ülkeler İle Hareketlilik)
Öğrenci Öğrenim Hareketliliği Başvuru İlanı – I Çağrı
 
 
Proje Numarası: 2024-1-TR01-KA171-HED-000210074
Erasmus+ Programla İlişkili Olmayan Ülkelerle Hareketlilik – KA 171 Öğrenci Öğrenim Hareketliliği kapsamında, AB üyesi ülkeler dışındaki ülkelerle yapılacak hareketlilikler gerçekleştirilmektedir.
Hareketlilik, 2024-2025 akademik yılı bahar döneminde gerçekleştirilecek öğrenci öğrenim hareketliliğini kapsamaktadır.
Kontenjan sayısı: 2 öğrenci (1 dönem)
  • Arnavutluk: 1
  • Kosova: 1
İlan yayınlanma tarihi: 21 Ekim 2024
Başvuru tarihleri: 11 – 25 Kasım 2024 (mesai bitimi saat 17.00)
Başvuru linki: https://turnaportal.ua.gov.tr/giris  
Başvuru sonuçlarının ilanı için öngörülen tarih: 29 Kasım 2024
Başvuru şekli:
  • Tüm başvuru işlemleri, yukarıda belirtilen link üzerinden ve çevrimiçi olarak yürütülecektir.
  • Başvuru için istenen belgelerin başvuru sisteminin ilgili bölümüne yüklenmesi gerekmektedir. Eksik belge ile başvurular, değerlendirmeye alınmayacaktır.
  • Başvuru sistemi, 25.11.2024 tarihinde saat 17:00 itibariyle kapanacak, belirtilen tarih ve saatten sonra sisteme başvuru ya da belge girişi yapılamayacaktır.
  • Tüm adaylar aşağıda belirtilen değerlendirme ölçütlerine göre oluşan ağırlıklı puanlarına göre sıralanacaktır. Seçim Sonuçlarının ilanından sonra, seçim ve yerleştirmeye konu tüm itiraz, başvuru ve talepler e-posta yoluyla kabul edilecektir: erasmus@ibu.edu.tr 
Başvuru için gerekli koşullar ve hibe miktarları aşağıda belirtilmiştir.
  • Programa tam zamanlı tüm öğrencilerimiz başvurabilir. Tam zamanlı öğrenci, henüz diploma/derecesinin gerektirdiği çalışmalarını (kredilerini) tamamlamamış ve faaliyetten yararlanacağı yarıyılda 30 Avrupa Kredi Transfer ve Biriktirme Sistemi (AKTS) veya buna denk gelen kredi karşılığı iş yükü olduğu öngörülen öğrencidir. Öğrencinin gitmeyi planladığı dönemde 30 AKTS ders yükü bulunmalıdır.
  • Kayıt donduran öğrenciler hareketlilikten yararlanamaz.
  • Programdan yararlanabilmek için başvuruda bulunacak olan lisans öğrencilerinin güncel transkript genel not ortalamaları 4 üzerinden en az 2,20 (100'lük sistemde karşılığı belirtilecek), yüksek lisans öğrencilerinin ise 4 üzerinden 2,5 olmalıdır.
  • Başvuru için son 2 yıl içerisinde alınmış geçerli bir yabancı dil puanına sahip olmak gerekmektedir. Başvuru için minimum dil puanı 100 üzerinden 60’tır. Sonucu kabul edilen sınavlar:
  • BAIBÜ Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından 21 Ekim 2022, 22 Aralık 2022 ,02 Mart 2023,06 Ekim 2023, 02 Kasım 2023, 05 Ocak 2024, 08 Mart 2024, 18 Ekim 2024 ve 15 Kasım 2024 (yapılacak) tarihlerinde tüm BAİBÜ öğrencilerine yönelik yapılan Dil Seviye Tespit Sınavları (sınav sonuç belgesinin temini için Yabancı Diller Yüksekokulu’na başvurunuz). YDYO tarafından yapılan her iki sınava da girilmiş olması durumunda, yüksek puan alınan sınav sonucu Erasmus başvurusunda kullanılabilir.
  • Öğrenim hareketliliği için 2 kişilik kontenjan belirlenmiştir. Öğrencilerimizin tercihlerine göre kontenjan sayıları değişebilecektir.
Başvuru için sisteme yüklenmesi gereken belgeler:
 
      -     Güncel Transkript (UBYS’den temin edilen güncel onaylı transkript)
      -     Güncel Öğrenci Belgesi (UBYS’den temin edilen güncel onaylı transkript)
      -     Dil Yeterlilik Belgesi
  • Varsa özel durumunu gösterir resmi belge
 
Başvuruların değerlendirilmesinde kullanılacak değerlendirme ölçütleri ve ağırlıklı puanlar:
Ölçüt Ağırlıklı Puan
Akademik başarı düzeyi %50 (toplam 100 puan üzerinden)
Dil seviyesi %50 (toplam 100 puan üzerinden)
Şehit ve gazi çocuklarına +15 puan*
Engelli öğrencilere (engelliliğin belgelenmesi kaydıyla) +10 puan**
2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere +10 puan***
Başvuru esnasında staj yeri kabul mektubu sunma + 10 puan
Kendileri veya 1. derece yakınları AFAD’dan afetzede yardımı alanlar**** +10 puan
Dijital becerileri geliştirmeye yönelik stajlar (DOTs) önceliklendirilir +5 puan*****
Aynı proje türü kapsamında daha önce yararlanma (hibeli veya hibesiz)****** -10 puan
Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılma -10 puan
Hareketliliğe seçildiği halde süresinde feragat bildiriminde bulunmaksızın hareketliliğe katılmama -10 puan
*Muharip gaziler ve bunların eş ve çocukları ile harp şehitlerinin eş ve çocuklarının yanı sıra 12/4/1991 tarih ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 21. Maddesine göre “kamu görevlilerinden yurtiçinde ve yurt dışında görevlerini ifa ederlerken veya sıfatları kalkmış olsa bile bu görevlerini yapmalarından dolayı terör eylemlerine muhatap olarak yaralanan, engelli hâle gelen, ölen veya öldürülenler”in eş ve çocukları ile 23 Temmuz 2016 tarih ve 667 sayılı KHK’nin 7. Maddesi uyarınca, 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemi ile bu eylemin devamı niteliğindeki eylemler sebebiyle hayatını kaybedenlerin eş ve çocukları  veya malul olan siviller ile bu kişilerin eş ve çocukları Erasmus+ öğrenci hareketliliğine başvurmaları halinde önceliklendirilir. 
**Önceliklendirme için öğrencinin 20 Şubat 2019 tarih ve 30692 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik’te yer alan Engellilik Sağlık Kurulu raporunu ibraz etmesi gerekir.
***Önceliklendirme için öğrencinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan hakkında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olduğuna dair yazıyı ibraz etmesi gerekir.
****Tek sefere mahsus olarak uygulanır. Hareketliliğe katıldığı takdirde öğrencinin sonraki başvurularında uygulanmaz. Ek puan, öğrenci hareketliliğe katılmadığı takdirde sonraki başvurularında da uygulanmaya devam olunur.
*****Aşağıdaki faaliyetlerden biri ya da birkaçını deneyimleyen stajlar bu kapsamda sayılır: dijital pazarlama (örn. sosyal medya yönetimi, web analitiği), dijital grafik, mekanik ve mimari tasarım; uygulama, yazılım ve kod ya da web sitesi geliştirme; bilişim sistem ve ağlarının kurulumu, bakımı ve yönetimi, siber güvenlik, veri analitiği, veri madenciliği ve görselleştirmesi; programlama, robotik ve yapay zekâ eğitimleri. Genel müşteri hizmetleri, talep oluşturma, veri girişi ya da rutin ofis görevleri bu kapsamda sayılmaz.
****** BIP, kısa dönem doktora hareketliliği ve kısa dönem karma hareketlilik katılımları bu kapsamda değerlendirilmez. 
  • Aynı öğrenim kademesi içerisinde daha önceki bir seçim döneminde seçilmiş, fakat mücbir bir sebebe dayanmaksızın, faaliyetini gerçekleştirmemiş öğrenciler için, hak kazanmış olunmasına rağmen, faaliyetin gerçekleştirilmediği her faaliyet için -10 puan azaltma uygulanır.
  • Üniversitemizin yaptığı yabancı dil yeterlilik sınavına katılacak öğrenci sayısını belirleyebilmek ve sınav düzenlenmesine ilişkin masraflara ayrılan kaynakların israfını engellemek üzere sınava başvurup da mücbir bir sebep olmaksızın katılmayan öğrencilerden, yükseköğrenim kapsamındaki herhangi bir hareketliliğe tekrar başvurmaları halinde, ağırlıklı seçim puanlarından “-5 puan” düşürülebilir veya yapılan masraflar öğrenciden rücuen tahsil edilebilir.
  • Seçilen Erasmus öğrencilerine yurtdışında geçirdikleri öğrenim süreleri için aşağıdaki tabloya göre maddi destek verilecektir.
  • Hibe yetersizliğinden dolayı gidemeyecek olan öğrencilerimiz kendi maddi olanakları ile bu programdan yararlanabilir.
Hibelendirme:
 
  • Öğrenim hareketliliğinden faydalanacak öğrenciye verilecek aylık hibe miktarı gidilen ülke ile birlikte gidilen süreye göre aşağıdaki tabloda belirtilen tutarlar dikkate alınarak hesaplanır. AB ülkeleri ile hareketlilikten farklı olarak, Uluslararası Kredi Hareketliliği kapsamında öğrencilere seyahat desteği verilmektedir.
Gönderen Ülke Kabul Eden Ülke Aylık hibe miktarı (€) Seyahat gideri (€)
Türkiye Arnavutluk, Kosova 700 309
 
 
 
Seyahat Gideri Hesaplamaları:
 
  • Öğrenim hareketliliği faaliyetinden faydalanan öğrencilerin seyahat gideri hesaplamalarında kullanılması gereken “Distance Calculator” linki aşağıda yer almaktadır. Belirtilen seyahat gideri hibe miktarı, gidiş-dönüş toplam tutardır.
  • Söz konusu “mesafe hesaplayıcısı” aracılığı ile öğrencinin yerleşik olduğu yerden, faaliyet yerine kadar olan 2 nokta arasının km değeri tespit edilmeli ve aşağıdaki tablo kullanılarak seyahat hibesi hesaplanmalıdır.
 
Seyahat Mesafesi Standart Seyahat Hibe Tutarı (Avro) Yeşil Seyahat Hibe Tutarı (Avro)
10-99 km 28 56
100 - 499 km 211 285
500 -1999 km 309 417
2000 - 2999 km 395 535
3000 - 3999 km 580 785
4000 - 7999 km 1188 1188
8000 km ve üzeri 1735 1735
 
  • Öğrencilerin seyahat masraflarına katkı sağlamak amacıyla, Avrupa Komisyonu tarafından sağlanan mesafe hesaplayıcısı aracılığı ile, hareketliliğin başlangıç noktası ve faaliyetin gerçekleştiği yer arasındaki km değeri tespit edilip ve aşağıdaki tablo kullanılarak seyahat hibesi hesaplanacaktır. Mesafe bandı hesaplayıcısında çıkan kilometrenin yukarıdaki tablodaki hibe karşılığı gidiş-dönüş rakamı olup, söz konusu miktar ikiyle çarpılmaz.
  • Genel kural olarak 500 km'nin altındaki mesafelerde katılımcıların düşük emisyonlu ulaşım araçlarıyla seyahat etmeleri gerekmektedir. Yeşil seyahat; seyahatin düşük karbon salımlı toplu ulaşım araçlarının kullanılarak gerçekleştirilmesidir. Otobüs, tren, paylaşımlı otomobil kullanımı yeşil seyahat kapsamında yer alır. Yeşil seyahat desteği alınabilmesi için gidişte ve dönüşte yeşil seyahat kullanılması ve seyahatin tamamının yarısından fazlasının yeşil araçlar kullanılarak yapılması gerekmektedir. Gerektiğinde, seyahat günleri için en fazla iki gün ve yeşil seyahat kullanılması durumunda en fazla altı gün olmak üzere, faaliyet öncesi ve sonrası seyahat süresi için bireysel destek hibesi verilebilir.
  •  
  • İlave Hibe Desteği*
İmkânları kısıtlı olan katılımcılara, hak ettikleri hibeye ek olarak İlave Hibe Desteği sağlanacaktır. Söz konusu hibenin verilebilmesi için, imkânları kısıtlı katılımcı, ekonomik ve sosyal açıdan imkânları kısıtlı olan ve aşağıdaki alt kategorilere uyan birey olarak tanımlanmıştır.
1) 2828 sayılı kanuna tabi olanlar (Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından haklarında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olanlar)
2) 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere
3) Yetim/ölüm aylığı bağlananlar
4) Şehit/gazi eş ve çocukları ile gazilerin kendileri**
5) Kendisine veya ailesine muhtaçlık aylığı bağlananlar (öğrencinin kendisine, anne-babasına veya vasisine Belediyelerden, kamu kurum ve kuruluşlarından (Bakanlıklar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kızılay, AFAD gibi kurumlardan) Erasmus başvurusunu yaptığı esnada maddi destek aldığını kanıtlayan bir belge ibraz edilmesi yeterlidir.)
6) Engelliler***
7) 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz Ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Engelli ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında 01.07.1976 tarih ve 2022 sayılı Kanun kapsamında ebeveynlerinden biri veya vasisi engelli veya muhtaç aylığı alanlar****
8) Kendileri veya 1. derece yakınları AFAD’dan afetzede yardımı alanlar*****
*İlave kategoriler üniversitenin hibe imkânları dâhilinde geriye dönük olarak uygulanabilir.
*18 Muharip gaziler ve bunların eş ve çocukları ile harp şehitlerinin eş ve çocuklarının yanı sıra 12/4/1991 tarih ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 21. Maddesine göre “kamu görevlilerinden yurtiçinde ve yurt dışında görevlerini ifa ederlerken veya sıfatları kalkmış olsa bile bu görevlerini yapmalarından dolayı terör eylemlerine muhatap olarak yaralanan, engelli hâle gelen, ölen veya öldürülenler”in eş ve çocukları ile 23 Temmuz 2016 tarih ve 667 sayılı KHK’nin 7. Maddesi uyarınca, 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemi ile bu eylemin devamı niteliğindeki eylemler sebebiyle hayatını kaybedenlerin eş ve çocukları veya malul olan siviller ile bu kişilerin eş ve çocukları Erasmus+ öğrenci hareketliliğine başvurmaları halinde önceliklendirilir.
***20 Şubat 2019 tarih ve 30692 sayılı RG’de yayımlanan “Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik”te yer alan Engellilik Sağlık Kurulu raporu ile belgelenmiş en az %50 engel oranına sahip engelliler 
****https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.2022.pdf
****Tek sefere mahsus olarak uygulanır. Hareketliliğe katıldığı takdirde öğrencinin sonraki hareketliliklerinde aynı belge ile bu kategoride tekrar ilave hibe desteği verilmez.
 
  • Kredi ve Yurtlar Kurumu bursları ve benzeri burslar, başarı bursu niteliğindeki diğer hibe, yardım ve burslar, tek seferlik yardımlar söz konusu maddi yardım kapsamında kabul edilmez.
  • Yukarıdaki kapsama uyan öğrencilere talepleri halinde ve bu durumlarını belgelendirmek kaydıyla, hareketlilik türüne göre aşağıdaki miktarlarda İlave Hibe Desteği sağlanır:
Hareketlilik türü İlave Hibe Desteği Miktarı
2-12 ay arası öğrenci hareketliliği Aylık 250 €
5-14 gün arasındaki kısa dönem öğrenci hareketliliği* Gündelik hibe toplamına ilaveten 100 €
15-30 gün arasındaki kısa dönem öğrenci hareketliliği* Gündelik hibe toplamına ilaveten 150 €
*Bu durumda staj için ilave destek verilmez.
  • Bu destekten faydalanmak isteyen öğrencilerimizin Erasmus Ofisiyle iletişime geçmesi gerekmektedir.
  • Durum tarafsızlık ve şeffaflık ilkeleri doğrultusunda değerlendirilecektir.
 
Önemli Bilgilendirme:
  • Proje, sadece aşağıda belirtilen bölümleri kapsadığından, ilgili bölümlerin öğrencilerinin başvuruları değerlendirmeye alınacaktır. Aşağıda belirtilenler dışındaki bölümlerden yapılan başvurular, değerlendirmeye alınmayacaktır.
  • Kurumumuza verilen bütçe sınırlı olduğundan, başvuruların değerlendirilmesinde gidilen üniversite ve bölüm çeşitliliğinin sağlanmasına öncelik verilecek ve kontenjan dağılımı başvuru çeşidine göre değerlendirilecektir.
  • Başvuru sayısına göre ülkelere ayrılan kontenjan dağılımında değişiklik olmayacaktır; ülke kontenjanları sabittir. Başvuru sayısına göre, aynı ülke içinde birden fazla üniversite var ise, üniversiteler arası kontenjan kullanımında değişiklik olabilir.
  • Başvuru sayısına göre, aynı ülke içerisinde lisans ve yüksek lisans kontenjanları dağılımında değişiklik olabilir.
Başvuru yapılabilecek alanlar, üniversiteler ve ülke kontenjanları:
Ülke Üniversite Fakülte/Bölüm Lisans
 
Kontenjan Sayısı  Süre (dönem)
Arnavutluk Mediterranean University of Albania https://www.umsh.edu.al/eng
 
Bilgisayar Mühendisliği 1 1
İktisat
Uluslararası İlişkiler
Psikoloji
Hukuk
Kosova  
University of Prishtina
www.uni-pr.edu
 
İktisat 1 1
İşletme
Uluslararası İlişkiler
Türk Dili ve Edebiyatı
 
Güzel Sanatlar (Müzik ve Resim)
Fizyoterapi
    Spor    
 
Ayrıntılı bilgi için iletişim kişisi:
Öğr. Gör. Özlem Yelda DİLMEN
odilmen@ibu.edu.tr
BAİBÜ Erasmus Koordinatörlüğü