Öğrenci Deneyimleri

Eyas Abu Mousa, Jordan University of Science and  Technology Jordan

 

Every step has a lot of stories,,

Hi I'm Eyas ABU MOUSA Electronics Engineering student from Jordan 🇯🇴
I'm one of the Erasmus students around our lovely planet 🌍
My cultural exchange took its place in Turkey, specifically in Bolu ,

Studying abroad gave me an experience of a life time. It is an excellent opportunity to come into close contact with a distinct culture in my day-to-day life and return home with plenty of cherished memory. This experience made me more mature, I increased my confidence and self-esteem, and ultimately make me a more “well-rounded person”. Furthermore, I will “have a greater perspective of the world around me to appreciate societal differences”.
Being in a new place, get to know people who have different way of living, and becoming familiar with new cultural and urban environment. Addition to, I had the opportunities to confront the realities of people and cultures coming together around tourism.
Being immersed in an entirely new cultural setting is scary at first, but it is also exciting. It is an opportunity to discover new strengths and abilities, conquer new challenges, and solve new problems.
Even under the influence of the global pandemic and the restrictions it imposed on us, it was an invaluable experience. Despite that I was able to visit many beautiful places in Turkey like Ankara,Istanbul,Cappadocia,Kayseri,Alanya,Antalya,Izmir and the most beautiful place i have ever seen,Marmaris.
I read a lot about Turkey historically, culturally and even literature, but the lines and letters did not communicate what this experience has brought me in my social, familial, and interactive activities with different layers of Turkish society.
A special thanks also goes to the Erasmus staff and Erasmus Student Network who have taken care that we will have a good experience, accommodation and easy access to our studies.

And to Turkey i will love u until the Dead Sea becomes alive again.
                                                            
 
                  

           

  • Mesut Yılmaz ŞAHİN - Macaristan - Szeged University

Mesut Yılmaz ŞAHİN
26, Biyoloji Anabilim Dalı
Fen Bilimleri Enstitüsü
Öğrenim Hareketliliği: Şubat-Haziran 2013, Szeged University, Szeged/Macaristan
Staj Hareketliliği: Haziran 2016 – Haziran 2017, Institute of Animal Physiology and Genetics, Academy of Science, Çek Cumhuriyeti
 
Erasmus programına katılmak, hayatımda aldığım en iyi kararlardan biriydi. Üniversite yıllarımın ilk zamanlarında ‘’Erasmus’’ programını duymuştum; Erasmus deneyimine sahip insanlardan duyduğum hikâyeler sonucunda programa katılmak istedim. 2013 yılında Szeged Üniversitesine gitmeye hak kazanmam ile başlayan bu deneyim su anki hayatımı etkilemiş ve o dakikadan itibaren Erasmus hayatimin bir parçası olmuştu ve halen de öyle. Program hakkındaki genel izlenimlerimi okuyucular için kısaca paylaşmak isterim.
 
 Szeged, Macaristan’ın 3.büyük şehri ve tam bir üniversite şehri. Doğal olarak nüfusun çoğunluğunun öğrenci olduğu, güzel bir nehrin kenarında kurulmuş, farklı kültürden farklı insanların yasadığı, nispeten küçük sayılabilecek bir şehir. Yasam olarak çeşitli sosyal aktiviteler yapabileceğiniz gibi, kalabalıktan uzak sakin zamanlar geçirebileceğiniz bir yer. Ayrıca güzel festivallere de ev sahipliği yapan bir şehir; o yüzden eğlence konusunda şüpheniz olmasın.
 
Szeged Üniversitesi ise fakültelerin şehrin farklı kısımlarına yayılmış olarak, kendi alanımdan bahsetmek kaydı ile, eğitimde gayet iyi ve eğitim sisteminin kendi üniversitemdekinden farklı olduğu bir üniversite.  Muazzam bir kütüphaneye sahip ve kesinlikle öğrencilerin de en çok vakit geçirdiği yer. Sadece ders çalışmak veya araştırma yapmak için değil, ayni zamanda arkadaşlarınızla sosyal anlamda nitelikli vakit geçirebileceğiniz bir yer. Yaklaşık olarak her dönem 150’ye yakın belki daha fazla Erasmus öğrencisinin ağırlandığı, koordinatörlerin ve öğrenci grubunun çok yardımcı olduğu bir üniversite. Tabi ki dönem dönem farklılıkların olabileceğini lütfen unutmayınız.
 
Özetle, hem eğitim ve kültürel açıdan ufkunuzu genişletebileceğiniz hem de bolca seyahat edebileceğiniz, eğlenceli vakit geçirebileceğiniz unutulmaz bir deneyimdir Erasmus.
                   

                                                       
 

  • Ferah ÖZER - İsveç - Halmstad University

Ferah ÖZER
Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı
Eğitim Bilimleri Enstitüsü
Öğrenim Hareketliliği: Halmstad University, Halmstad/İsveç
Staj Hareketliliği: Universitat Autonoma de Barcelona, Barcelona/ İspanya
 
Hayatta ne yapmak istediğinize karar veremediğiniz o karanlık ‘arayış dönemi’ vardır ya hani? Özellikle, 18 yaşında hayatının tercihini yapmak zorunda kalmış Türkiye’de doğup büyümüş bir genç iseniz.  Bir şekilde hayali kurduğunuz ya da kurmadığınız o üniversite sıralarına geldiğinizde arayışınız daha da büyür ve kocaman bir boşluğa dönüşür… En azından benim için öyleydi. Sonra yavaş yavaş etrafınıza bakınır ve fırsatları keşfetmeye başlarsınız. Ta ki üzerinde bolca gülen genç ve dünyanın en bilinen ikonlarının yer aldığı o ilanı görene dek: “Avrupa’da Eğitim” ! Hem de burslu… Ortalama 20-22 yaşında bir üniversite öğrencisi için bundan daha çekici ne olabilir? Hele ki o yaşa gelmiş ve hala aradığınızı düşündüğünüz şeyleri bulamamış; yaşamanız gereken şeylerin birçoğunu yaşamamış hissediyorsanız… Hemen gözünüzün önünde bir anda hazırlıklar, yeni ülke, seyahatler, yeni arkadaşlıklar, yeni bir üniversite gibi birçok hayal canlanır. O motivasyon ve hayal dünyası sizin en sıkıcı bürokratik işlerden bile kolayca sıyrılmanızı sağlar. Ve sonunda yolculuğunuza başlarsınız… Evet belki her şey ilk hayal ettiğiniz gibi pespembe olmaz, belki ailenizden ilk kez bu kadar uzun süre ayrılmış, belki hayatınızda ilk kez yalnız kalmış, hiç tanımadığınız; dilini bilmediğiniz bir şehir ve ülkede en basitinden ‘ekmek’ almakta bile zorlanmışsınızdır… Ama kısa bir süre içerisinde DNA’larımızda bulunan ‘adaptasyon’ yeteneği ile zorluklarla nasıl tek başınıza başa çıkılacağını çoğunlukla öğrenmiş ve olumsuzlukları geride bırakmışsınızdır…
 
Genel olarak, bu yolculuk sonunda bavulunuzda bolca harita, bayrak, gidilen ülkeye dair bolca hediyelik eşya ve aklınızda birçok hatıra, harika fikirler, umut ve çoğu zaman kalbinizde biri ile yurda dönersiniz. Benim için Erasmus (hem Öğrenim hem Staj) bir ilham süreciydi. Kendimi gerçekleştirmek için mutlaka edinmem gereken bir deneyim idi. Akranlarımızla ne kadar farklı ortam ve şartlarda yetişmiş olsak da ne kadar çok ortak noktamız olduğunun farkına varmamı sağlayan bir süreçti. Her şeyden önemlisi de içsel gücümü, kısacası kendimi keşfetmemi sağlayan bir dönüm noktasıydı.
 
Erasmus tecrübesini henüz edinememiş arkadaşlar için bu satırlar belki çok da anlam ifade etmeyebilir. Onlara tavsiyem bu satırları kendi Post-Erasmus sendrom dönemleri içerisinde yeniden okumalarıdır. ?
Sevgiler.
Ferah ÖZER