Öğrenim KA131

Öğrenci Öğrenim Hareketliliği
  • Öğrenci Öğrenim hareketliliği faaliyeti, yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrencinin, öğreniminin bir bölümünü Avrupa Birliği Üyesi Ülkelerle kurumlararası anlaşma ile ortak olunan yurt dışındaki yükseköğretim kurumunda gerçekleştirmesidir.
  • Faaliyet süresi, her bir öğrenim kademesi için ayrı ayrı geçerli olmak üzere bir akademik dönem veya bir akademik yıl olabilir. Öğrenim kademesi ön lisans/lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerini ifade eder.
  • Faaliyete katılacak öğrencilerin yükseköğretim kurumunda bir diploma programına kayıtlı olması gerekir.
  • Öğrencilerin gidecekleri ev sahibi kurumdan bir tam akademik yıl için 60 AKTS; iki dönemlik akademik yılda bir dönem için 30 AKTS ders alması beklenir.
  • Takip edilen programda başarılı olunan kredilere tam akademik tanınma sağlanır. Başarısız olunan krediler ev sahibi kurumda tekrar edilir. 
 
 
2024-2025 Dönemi Öğrenim Hareketliliği Hibe Miktarları (2024 Bütçesi)
 
Ülke grupları Misafir Olunacak Ülke Aylık Hibe Öğrenim
(Avro)
Aylık Hibe
Staj 
(Avro)
1. ve 2. Grup
Ülkeler
Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi,
Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, İzlanda, Letonya, Lihtenştayn, Lüksemburg, Malta, Norveç, Portekiz, Slovakya, Slovenya,Yunanistan
600 750
3. Grup
Ülkeler
Bulgaristan, Hırvatistan, Kuzey Makedonya,  Litvanya, Macaristan, Polonya, Romanya, Sırbistan, Türkiye 450 600
 
BAŞVURU KOŞULLARI
Seçim Kriterleri:

Erasmus öğrenci öğrenim faaliyetinden faydalanmak isteyen adayların aşağıdaki kriterleri taşımaları gerekmektedir:
1-    Öğrencinin yükseköğretim kurumu bünyesinde örgün eğitim kademelerinin herhangi birinde(birinci, ikinci veya üçüncü kademe) bir yüksek öğretim programına kayıtlı öğrenci olması
2-    a-) Birinci kademe öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının en az 2.20/4.00
       b-) İkinci ve üçüncü kademe öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının en az 2.50/4.00 olması
3-Yabancı dil baraj puanı 
İngilizce Öğretmenliği ve Mütercim Tercümanlık Bölümü öğrencileri için 100 üzerinden en az 80, diğer bölümler için 100 üzerinden en az 60 olması

Yükseköğretim kurumları öğrencilerini AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkez’inin belirlediği seçim kriterlerine göre seçerler. Erasmus öğrenci seçimi, asgari şartları sağlayarak başvuruda bulunan öğrenciler arasından,
Merkez tarafından ilan edilen değerlendirme ölçütleri ve ağırlıklı puanların dikkate alınması ile oluşturulacak nihai puanın en yüksekten aşağıya doğru sıralanmasıyla gerçekleştirilir.
Öğrencilerin puan sıralaması, bölüm veya fakültelerine göre kendi içinde yapılır.

Öğrenci öğrenim başvurularının değerlendirilmesinde kullanılacak değerlendirme ölçütleri ve ağırlıklı puanlar aşağıdaki şekildedir:
 
Akademik başarı düzeyi : %50
Dil seviyesi : %50